Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Anpassning av räkenskapsår till moderbolag

Hej,
Jag ska ändra räkenskapsår på aktiebolag pga. av ägarbyte. Ny ägare har kalenderår och nuvarande bokslut inklusive moderbolag avslutas april. Räkenskapsår blir förkortat maj-dec. Ägarbyte sker 1 januari 2019. Kan jag ändra räkenskapsår innan ägarbyte skett?
Daniel Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Daniel!

  Om bolaget som ska byta ägare nu har ett moderbolag som har kalenderår maj-april och moderbolaget inte ska ingå i ägarbytet så måste du vänta med att anmäla ändringen tills ägarbytet skett eftersom dotterbolag måste ha samma räkenskapsår som sitt moderbolag.

  Har bolaget för närvarande inte har ett moderbolag, eller om moderbolaget också ska byta till samma nya ägare, kan du redan nu anmäla ändringen då blivande moderbolag har kalenderår och det inte krävs något tillstånd från Skatteverket när företag ska ändra från brutet räkenskapsår till kalenderår.

  Tänk på att beslutet i ditt fall måste ha fattats av stämman senast den 31 december 2018 och att anmälan måste ha kommit in till Bolagsverket senast den 31 januari 2019 om du vill att det nya räkenskapsåret ska gälla från och med den 1 januari 2019.

  Med vänlig hälsning
  Tobias

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.