Till senaste kommentaren

Ändring från enskild firma till AB

Hej Bolagsverket.
Jag har i slutet av förra året startat en enskild firma, PRO Forwarding 2019.
Nu funderar jag på om jag istället skulle starta ett AB men då namnet är en viktig del av verksamheten så skulle jag gärna vilja veta om Ni skulle godkänna ett AB med detta namn innan jag betalar in handläggningsavgiften.
Kan jag ha både firman och AB parallellt och efter etableringen av AB:t avsluta firman - jag har ännu inte haft några kostnader eller intäkter i firman.
Mvh

Kommentarer

 • Hej Hans!

  Namnskyddet för aktiebolag skiljer sig jämfört med en enskild firma. Ett aktiebolag får skydd för sitt registrerade namn i hela Sverige medans en enskild firma får skydd i de län man väljer att registrera sig i.

  Detta medför att en ny namnprövning måste göras när du anmäler ditt aktiebolag och vi kan inte på förhand garantera att namnet kommer godkännas för skydd i hela Sverige.

  Din enskilda firma kan finnas kvar parallellt med ditt aktiebolag så länge du själv vill.

  Med vänlig hälsning
  Tobias
 • Hej Tobias!

  Jag har exakt samma fråga som Hans men tycker inte jag får helt klarhet i läget. Du skriver att en ny namnprövning måste göras och jag är med på att det inte är säkert att man kan få igenom sitt bolagsnamn i hela Sverige då aktiebolag får namnskydd i hela Sverige till skillnad mot enskilda firmor som bara skyddas i länet.

  Men hur är det med bolagsnamnet i den enskilda länet, kan jag ha en enskild firma och ett aktiebolag som har exakt samma bolagsnamn?
  Tar ni hänsyn till att det är samma ägare av bolagen när namnprövningen görs?
  Eller är det bäst att först avregistrera den enskilda firman så att ansökan av aktiebolaget inte "krockar" med den enskilda firman rent namnmässigt?

  Hälsningar
  Jessica
  Jessica
 • Hej Jessica!

  De olika företagsformerna registreras i olika register. Aktiebolag registreras i aktiebolagsregistret. Enskilda näringsidkare, handelsbolag, kommanditbolag och ideella föreningar som bedriver näringsverksamhet registreras i handelsregistret. Vid granskningen av om det redan finns ett identiskt företagsnamn bedöms varje sådant register för sig. Så du behöver inte avregistrera den enskilda innan du ansöker om att starta ett aktiebolag.

  Med vänlig hälsning
  Helén
 • Hej, jag funderar på att ombilda enskild firma till AB för att skydda namnet bland annat. När jag skulle skapa enskild firma stötte jag på lite patrull från BVs sida, men efter en diskussion så fick jag igenom namnet. Detta då det var väl inarbetat , jag har haft företaget sen 2002 och .se domänen sen 2003. Går det att få någon indikation på om det går att få igenom namnbyte innan man startar ab? Om det inte går att få igenom företagsnamnet så behåller jag enskild firma.
  Jonas
 • Går det att göra en namnprövning innan man drar igång stora processen med att starta AB
  Jonas
 • Hej Jonas!

  Man kan beställa en förhandsgranskning av ett eller flera namnförslag för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag.
  Läs mer om förhandsgranskning på vår webbplats.

  Namnet registreras i samband med en registrering av ett företag eller en registrering av ett ärende som avser en namnändring.

  Med vänlig hälsning
  Helén

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.