Byte av bokföringsår AB

Vi har hamnat i en koncern där moderbolaget har kalenderår, vi har alltid haft brutet räkenskapsår per 31/8. Nu ska vi byta till kalenderår. Har förstått att det inte krävs godkännande från Skatteverket. Däremot kommer vi att behöva ett förlängt räkenskapsår under vårt nuvarande innevarande bokslutsår, årsstämman ska besluta detta på nästa ordinarie årsstämma.
Det här undrar jag över:
1. Räcker det att ändra i Bolagsordningen att man ändrar till kalenderår eller måste det ske i steg att först ändra till förlängt år 1/9 2018 -- 31/12 2019 ?
2. Behöver Bolagsordningen skickas in manuellt i pappersform?
3. Kan resten skötas via Verksamt.se av ägaren eller behöver man skicka in någon blankett ?
4. Hur fungerar F-skatt i ett förlängt bokslutsår? Justeras det automatiskt eller ska man lämna in en ny Prel.deklaration?

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Om ett räkenskapsår ska förlängas måste bolagsstämman ha beslutat om ändrat räkenskapsår innan utgången av det gamla räkenskapsåret. Dessutom ska detta anmälas till Bolagsverket inom en månad efter utgången av det gamla räkenskapsåret.

  1. Ja, det räcker att du anmäler kalenderår i bolagsordningen. I ditt fall kan du välja om du vill att räkenskapsåret ska vara förkortat eller förlängt så det är bra om du är tydlig och talar om att du vill ha det förlängt.

  Om du anmäler ditt ärende i vår e-tjänst på verksamt.se anger du under Övriga upplysningar att du vill att det första räkenskapsåret ska vara förlängt.

  2. Nej. Om du skickar ärendet via verksamt.se får vi nödvändiga dokument elektroniskt.

  3. Hela ärendet kan skickas via vår e-tjänst på verksamt.se. Du behöver inte komplettera med något på papper.

  4. Bolagsverket kan inte svara på frågor som rör skatt. Vänligen kontakta Skatteverket.

  Med vänlig hälsning
  Annika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.