Till senaste kommentaren

Likvidation ekonomisk förening

Hej,

Hur snabbt efter att stämman fattat beslut om likvidation i en ekonomisk förening måste handlingarna skickas in till Bolagsverket? Måste det ske inom en månad, två, eller finns det inte någon gräns?

Vad gäller förenklad likvidation så är det en månad, men hittar inte någon info om "vanlig" likvidation.

Tack!

Kommentarer

 • Hej Peter!

  I  lagen om ekonomiska föreningar anges att ett beslut om likvidation i en ekonomisk förening  genast ska anmälas för registrering till Bolagsverket. Med ordet genast brukar lagstiftaren mena cirka en månad efter beslutet.

  Med vänlig hälsning
  Janette
 • Tack för svar!

  Vad blir rättsföljden om man skickar in för registrering senare än en månad efter beslut, säg ca 2 månader? Jag kan inte se att det blir ogiltigt? Kommer Bolagsgeverket inte att acceptera sådant protokoll?
  Peter
 • Hej Peter!

  Skulle du skicka in din anmälan för registrering senare än en månad efter beslutet kommer Bolagsverket att handlägga ärendet.

  Attanmäla en likvidation sent innebär ingen ogiltighetsgrund. Beslutet om likvidation som fattades på bolagsstämman är ändå giltigt. Däremot kanske en sen anmälan kan innebära en skada för bolaget som kan medföra ett skadeståndsrättsligt ansvar.

  Bolagsverket kan dock inte lämna närmare svar i den delen utan rekommenderar att du exempelvis kontaktar en jurist eller advokat om du behöver mer vägledning.

  Med vänlig hälsning
  Janette
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.