Till senaste kommentaren

Omvandling av enskild firma till ab

Hej! Jag överväger att göra om min enkilda firma till aktiebolag och vill få grepp på vad det innebär och hur man gör. Finns det samlat någonstans att läsa?
Håkan Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Håkan!

  Det går inte att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag. Det du måste göra rent praktiskt är att starta ett nytt aktiebolag och sedan avanmäla din enskilda firma om du inte vill behålla den.

  Du hittar mer information om hur du startar ett aktiebolag på vår webbplats.

  Med vänlig hälsning
  Bolagsverket
 • Om man startar ett AB som vid årsskiftet tar över den verksamhet som idag bedrivs som enskild firma, kommer ju detta AB att ha existerat åtminstone nov-dec, utan verksamhet. Måste man upprätta ett årsbokslut för AB:t över det året ändå? Finns det någon tidsgräns för när denna period kan inkluderas i nästa års redovisning istället?

  Om jag inte helt avslutar min enskilda firma, för att få lite tid på mig att betala de periodiseringar jag har kvar att betala skatt för, så behöver jag alltså inte "ta med mig" nånting in i AB:t eller skicka in nån speciell redovisning, utan det kan anses som helt nystartat? (Verksamheten har inga fysiska tillgångar och inga andra skulder än periodiseringar, dvs uppskjuten skatt).  Linda
 • Hej Linda!

  Vid nybildning av ett aktiebolag får du per automatik ett förlängt första räkenskapsår, förutsatt att det inte blir längre än 18 månader eller att du önskat förkortat räkenskapsår. Vill du kontrollera detta för ditt bolag kan du kontakta oss via telefon eller e-post så kan en handläggare ta fram uppgifterna åt dig.

  Om du har frågor kring deklaration, redovisning, skatt eller moms måste jag hänvisa dig till att kontakta en revisor, revisionsbolag eller Skatteverket.

  Med vänlig hälsning
  Tobias
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.