Till senaste kommentaren

Skydda namn på enskild firma

Hur skyddar jag ett företagsnamn för enskild firma?

Bolagsverket Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej!

  Du ansöker om registrering av ditt företagsnamn i Bolagsverkets e-tjänst på verksamt.se.

  Ditt namn skyddas i det län där du har företaget vid registrering hos Bolagsverket och för den verksamhet som du registrerar. Du kan skydda namnet i fler län mot en extra kostnad.

  Det är frivilligt att registrera ett företagsnamn som enskild näringsidkare, och du kan alltid använda ditt för- och efternamn och endast registrera dig hos Skatteverket. Om du redan registrerat dig som näringsidkare hos Skatteverket så räknas det trots det som en nyregistrering hos Bolagsverket.

  Med vänlig hälsning
  Tobias F
 • Jag anmälde på företagsnamnet, men det jätte svårt att redigera något på era webbsidorna. Nu kan jag inte byta namn som jag skrev på formuläret. Detta namn var inte registrerat, jag kan inte skicka ett annat namn. Hur ska jag vara? Kan jag bara ta tillbaka pengarna?
  Andrey
 • Hej Andrey!

  Det går inte att redigera namn som du skickat in, men du kan skicka in andra namnförslag som ersätter de som redan skickats in istället. Om du inte vill registrera ett annat namn så kan du välja att återkalla ditt ärende. Avgiften kan endast återbetalas om handläggningen inte påbörjats.

  Med vänlig hälsning
  Tobias F
 • Hej!

  Jag har registrerat min enskilda firma den 28.11.2018. Jag skulle vilja registrera ett namn också. Vad måste jag göra? Jag läste att enskild firma måste inte registreras obligatorisk i Bolagsverket, det är frivillig. Kan jag registrera firmans namn utan registrering i Bolagsverket?

  Med vänlig hälsning,
  Iryna.
  Iryna
 • Hej Iryna!

  Som enskilda näringsidkare så är det till Bolagsverket du anmäler ditt företagsnamn och verksamhet. Det är frivilligt att göra en sån anmälan. Men det krävs att företagets namn och verksamhet finns registrerat hos oss för att det ska bli skyddat i det län du valt att registrera dig.

  Du gör din anmälan lättast via vår e-tjänst på verksamt.se

  Med vänlig hälsning
  Tobias
 • Hej Tobias!

  Hur lång tid måste vi vänta ett företagsnamn?

  Jag skickade ansökan den 4 december, och betalt avgift den 5 december.

  Tack för hjälpen!

  Med vänlig hälsning,
  Iryna

  Iryna
 • Hej!

  Du kan se våra handläggningstider på vår webbplats. Enskilda firmor faller under kategorin Registrera övriga företagsformer.

  Med vänlig hälsning
  Tobias
 • Hej.
  Hur vet jag om ett företagsnamn är skyddat i det länet som det registrerats i eller om ägaren betalat den extra avgift som krävs för att skydda namnet i flera län?
  Vänligen
  Johanna
  johanna
 • Hej Johanna!

  Om den enskilda näringsidkaren har registrerat sig hos Bolagsverket är namnet skyddat.

  Du kan antingen köpa och ladda ner ett registreringsbevis eller så kan du kontakta oss för att kontrollera i vilket eller vilka län den enskilda näringsidkaren är registrerad.

  Med vänlig hälsning.
  Annika
 • Hej!
  Om jag registrerar ett företagsnamn som enskild näringsidkare och känner att det börjar bli dags att ombilda till ett AB, hur funkar det med företagsnamnet då? Räknas namnet som upptaget, eller kan jag behålla namnet och bara lägga till AB i slutet?

  Mvh
  Emil
 • Hej Emil!

  Din fråga finns sedan tidigare besvarad i inlägget ​Ändring från enskild firma till AB​​​.

  Med vänlig hälsning
  Tobias
 • Hej!

  Var på verksamt.se söker jag lättast efter om jag har en idé om ett företagsnamn och vill kontrollera om det är upptaget/tidigare registrerat?
  Maria
 • Hej Maria!

  Det finns för tillfället ingen sådan funktion där man kan se om ett företagsnamn är upptaget.

  Man kan beställa en förhandsgranskning av ett eller flera namnförslag för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag.
  Läs mer om förhandsgranskning på vår webbplats.

  Namnet registreras i samband med en registrering av ett företag eller en registrering av ett ärende som avser en namnändring.

  Med vänlig hälsning
  Helén

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.